martes, 28 de abril de 2015

TRACE ASSISTEIX AL PRIMER CONGRÉS INTERNACIONAL SOBRE DONES I SEGURETAT VIÀRIA

I CONGRÉS INTERNACIONAL SOBRE DONES I SEGURETAT VIÀRIA


El 28 d’abril de 2015 el Servei Català de Trànsit (SCT) celebra el I Congrés Internacional sobre Dones i Seguretat Viària a Barcelona. En el simposi s’analitzarà el paper de la dona en la mobilitat a través de la participació d’experts internacionals.
Per a l’organització d’aquest congrés, l’SCT ha valorat diversos indicadors obtinguts amb la coordinació interdepartamental i la col·laboració amb entitats privades que permeten prefixar alguns comportaments en relació a la circulació segons el sexe dels conductors, com per exemple que només un 7,3% de les persones que assisteixen als cursos de recuperació del permís per punts són dones (896 de 12.358). A més, en l’Anuari Estadístic d’Accidents de Trànsit a Catalunya del 2013, s’especifica que entre les 232 víctimes mortals identificades per sexe, 177 eren homes (77%) i 55 eren dones (23%).
En el simposi es pretén posar de relleu els possibles avantatges que ha pogut tenir la incorporació creixent de la dona en les últimes dècades com a protagonista actiu de la mobilitat a Catalunya.
Amb aquest congrés l’SCT es vol continuar posicionant com a organisme de referència en la lluita contra l’accidentalitat viària, a través del qual, i tal com marca el Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020, es promou una política d’anàlisi i actuació sobre grups específics, en aquest cas el condicionant del gènere, per tal d’arribar a l’horitzó 2020 amb una reducció de la sinistralitat del 50% respecte del 2010 i a l’horitzó 2050 amb la visió zero que marca la Unió Europea.
Podeu consultar tota la informació sobre el congrés i inscriure-us-hi a través d’aquest enllaç.

lunes, 20 de abril de 2015

CELEBREM EL SANT JORDI

S’acosta Sant Jordi i enguany a Trace volem celebrar-ho amb tots vosaltres d’una manera especial i diferent. La llegenda de Sant Jordi, molt vinculada a la nostra cultura, té múltiples versions, lectures, interpretacions i està carregada de simbologia.
Desde Trace, interpretem la llegenda d’una manera molt particular i afí al nostre col.lectiu, a totes aquelles persones que pateixen un dany cerebral sobrevingut i els seus familiars, amics, cuidadors… L’entenem com una història plena de coratge, força, valentia, superació, acompanyament, lluita, tendresa, sensibilitat, gratitud, Amor…
I volem convidar-vos a que ens envieu Haikus (poemes japonesos), o Poemes curts (3 línies) amb qualsevol de les temàtiques relacionades amb el Sant Jordi i el nostre col.lectiu, tots els Poemes seran publicats a les nostres xarxes socials: Facebook, Twitter, Blogs…
Com podeu participar:
*Penseu el vostre poema, escriviu-ho en un full,
feu una fotografia del mateix i envieu-ho per mail a tinatomas@tracecatalunya.org o al telèfon:676 47 28 50 

Ah! I No us oblideu de posar el vostre nom i el títol del poema!
Plaç d’enviament: fins el dijous 23 d’abril a les 24:00h
Podeu convidar a participar a tothom que volgueu, entre tots els rebuts farem una composició que llegirem i penjarem a les nostres instal.lacions, animeu-vos a participar i a treure el poeta que tots portem dins!!

Com cada any, els socis de l'Associació vendran roses i llibres a la porta de les nostres instal.lacions al carrer Llançà, 42 de Barcelona.


viernes, 10 de abril de 2015

L’Institut Guttmann impulsa diversos debats sobre discapacitat sota el títol “Innovació Social i Discapacitat’

L’Institut Guttmann impulsa diversos debats sobre discapacitat sota el títol “Innovació Social i Discapacitat’
AQUESTA INICIATIVA S’EMMARCA EN LA CELEBRACIÓ DEL 50È ANIVERSARI DE L’INSTITUT GUTTMANN, I ELS DEBATS ES DURAN A TERME AL LLARG DE TOT L’ANY.
Trace participa d'aquestes iniciatives i la nostra Presidenta Rosa Sanvicens formarà part del grup de treball d'aquestes jornades.
Coincidint amb la celebració del seu 50è aniversari, l’Institut Guttmann, mitjançant les entitats que composen el seu “Consell Social i de Participació” i amb la col·laboració d’altres entitats socials d’àmbit estatal i d’Andorra, entre les quals es compta ECOM i algunes de les seves entitats federades (Associació Catalana d’Espina Bífida i Hidrocefàlia, Associats de Pòlio i Pospòlio de Catalunya, Aspaym Catalunya, ASPID, Fundació d’Esclerosi Múltiple, Fundació Ictus, Grup MIFAS i TRACE- Associació Catalana de Traumàtics Cranioencefàlics i Dany Cerebral) vol propiciar un procés de debat obert que ajudi a determinar els problemes a què s’enfronta el col·lectiu de la discapacitat física i orgànica, així com a plantejar possibles solucions futures en un context social diametrialment diferent del que veníem, és a dir, en el context de configuració d’un canvi social d’època.
Així, al llarg de 2015, l’Institut Guttmann impulsarà un debat obert sobre tres línies de debat (Drets i Deures; Les associacions com a motor de canvi; i La Innovació Social en Discapacitat), mitjançant dos procediments: el debat presencial en forma de jornades territorials i tallers (que tindran lloc a Girona, Lleida i Barcelona) i el debat on line (abans, durant o després de cadascuna de les jornades) a través dels Social Media i el web que s’ha creat específicament per a aquest esdeveniment, on també es centralitza documentació i informació sobre els diferents eixos temàtics de les jornades. Al final de tot el procés de debat, es durà a terme un curós anàlisi i síntesi dels resultats per tal de poder-los publicar.
Aquestes jornades estan concebudes com un espai per compartir idees, visions i propostes, que permetin un increment del coneixement mutu entre els agents associatius i que afavoreixi la identificació dels elements comuns i la confluència en el debat.
JORNADES PRESENCIALS
8 de maig, “Drets i deures”, a GIRONA (Biblioteca Pública Carles Rahola, c/ Emili Grahit, 4-6), conferència a càrrec de Josep Ramoneda, periodista i filòsof. Josep Maria Solé, advocat i consultor en matèries relacionades amb la gestió de Serveis Socials, serà el coordinador-relator d’aquesta jornada.
5 de juny, “Les associacions com a motor de canvi”, a LLEIDA (Universitat de Lleida, Plaça Víctor Siurana, 1), conferència a càrrec de Joan Subirats, doctor en Ciències Econòmiques, catedràtic de Ciències Polítiques i investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Josep Giralt, vicepresident de la Federació ECOM, vocal del COCARMI i tresorer de l’associació ASPID Lleida, entre altres càrrecs, serà el coordinador-relator d’aquest debat.
29 d’octubre, “Respostes innovadores en discapacitat”, a BARCELONA (CCIB, Centre de Convencions Internacional de Barcelona, Plaça de Willy Brandt, 11-14). Pendent de confirmar el conferenciant. Coordinador-relator, Àngel Gil, coordinador de Programes Socials i Sociosanitaris de l’Institut Gutmmann i membre de la Junta Directiva de la Federació ECOM.
QUI POT PARTICIPAR EN EL DEBAT I LES JORNADES
El procés participatiu que vol impulsar l’Institut Guttmann, mitjançant el debat on line i jornades presencials, està dirigit a diferents agents, amb la intenció de generar un debat obert i plural. Es busca la implicació de persones vinculades amb l’àmbit de la discapacitat des de diferents posicions i rols, des de socis i sòcies d’associacions de persones amb discapacitat física o orgànica, experts i professionals en temes socials i/o sanitaris, persones amb discapacitat, persones interessades de la societat civil o de les administracions públiques...
Les persones interessades a participar en aquests debats podeu adreçar-vos al web www.innodiscap.org, on podeu registrar-vos per participar on line i/o fer la inscripció a les jornades presencials, i on a més trobareu tota la informació sobre les jornades presencials així com documentació sobre els diferents eixos temàtics.


martes, 7 de abril de 2015

Blogger: ¡Exprésate!En la Asociación Catalana de Traumatismo Craneoencefálico y Daño Cerebral, TRACE, se viene desarrollando desde hace 8 años una Actividad Grupal Pedagógica en Espai Trace enmarcada en el área de Comunicación que se denomina Blogger: Exprésate!

Los usuarios interesados en las nuevas tecnologías y herramientas de comunicación disfrutan de esta actividad grupal en la que se trabajan los siguientes objetivos:

- Potenciar el uso y acceso a las nuevas tecnologías.
- Dar y expresar su propia opinión.
- Favorecer la expresión escrita.
- Estimular la planificación, la organización, y ejecución de tareas.
- Desarrollar la creatividad.
- Utilizar el Blog como herramienta de relación social.

Las Habilidades Terapéuticas que se trabajan en la actividad de Blog son: Habilidades académicas y funcionales, la comunicación, las habilidades sociales y el autogobierno.
Dentro de los contenidos de la actividad estarían: ¿Qué es un Blog? Creación de un blog, una cuenta de correo electrónico, acceso a Internet, conceptos utilizados en el Blog (entrada, comentario, insertar imágenes, vídeos…)

En resumen, en esta actividad se pretende acercar a los usuarios al mundo de las páginas web con la creación de un blog personal. Cada uno aprende a entrar en su blog, es capaz de gestionarlo y acceder como administrador, hace un seguimiento de las entradas más recientes y de los comentarios que les hayan hecho, es capaz de construir una respuesta a esos comentarios, actualiza el blog creando nuevas entradas.

Los participantes desarrollan su creatividad con ideas y diseño para su blog, establecen una red de seguidores y lectores de su blog. El blog sirve como medio de expresión, de comunicación, de relación social y de creatividad.

Los blogs de cada usuario son de temas del interés personal de cada usuario, los hay de artículos y noticias relacionadas con ictus como el del usuario Santiago Alcobé:http://ictus2009.blogspot.com.es/
O de astronomia como éste: http://alasestrellasdeviaje.blogspot.com.es/, o de música y fútbol del usuario Javier Barbancho: http://meflipaelheavy.blogspot.com.es/ o de Viajes, con imágenes de Víctor Rigol http://viajandoconelsaponegro.blogspot.com.es.

Existen dos grupos en esta actividad, dos días por semana y con cada usuario se trabajan unos objetivos generales de la actividad y unos objetivos concretos de cada participante, ambos objetivos se van cumpliendo en la mayoría de los casos, ya que se realiza de manera didáctica y amena que es la mejor manera de aprender las cosas y a la vez disfrutar con ello.