martes, 9 de abril de 2013

Sant Jordi : llibres i roses solidaris!


 Aquest any, per iniciativa d'un grup de socis i sòcies, TRACE posarà a la venda el dia Sant Jordi roses ( naturals i de feltre) i llibres ( nous i de segona mà). Tots els beneficis seran destinats als projectes actuals de l'Associació i a la seva finalitat.

Ens podreu localitzar en els tres punts de venda següents: •  al C/ Primavera de l'Hospitalet de Llobregat.

Per Sant Jordi col·labora amb les persones amb Dany Cerebral Adquirit!
Us hi esperem! 

Feliç Sant Jordi a tothom!

miércoles, 3 de abril de 2013

Cara a cara amb les víctimes, REPORTATGE DEL PERIÓDICO

Ahir el Periódico de Catalunya va publicar un reportatge sobre les mesures penals alternatives: els treballs en benefici a la comunitat amb el testimoni d'en Xavi F.

TRACE col·labora com a entitat amb el departament de justicia oferint places dintre de l'Associació per a poder realitzar treballs en benefici a la comunitat als penats per delictes de trànsit.  En Xavi F. n'és un exemple. Cara a cara davant les víctimes, en Xavi va poder veure les conseqüències que podia haver provocat  la seva infracció i que la seva conducta no va ser correcta.

Hem extret la notícia de la web del Periódico de Catalunya ( www.elperiodico.com).

LA JUSTÍCIA CATALANA
 Cara a cara amb les víctimes

 El Xavier va complir pena per conduir ebri en una associació d'afectats per dany cerebral
 Dimarts, 2 d'abril del 2013
 J. G. A. BARCELONA

A Xavier Fabregat, de 49 anys, el seu pas per l'associació Trace, l'Associació Catalana de Traumatisme Cranioencefàlic i Dany Cerebral, li ha canviat la vida. No va anar a parar a la seu del carrer de Llançà de Barcelona per casualitat, sinó per obligació. Un jutge el va condemnar per conduir ebri a 28 jornades de treball en benefici de la comunitat i en aquesta entitat ha complert la pena.

 Quan li van proposar si volia anar a aquest centre, on s'intenta millorar la qualitat de vida de persones amb danys cerebrals i els seus familiars, li van advertir que seria una experiència dura, però no li va importar. I diu que aquesta situació l'ha fet reflexionar i que ha deixat enrere mals costums. «Hi vaig anar a ajudar, però ells, els malalts, m'han ajudat a mi a comprendre que en la vida amb poc podem ser feliços», admet aquest home, que ara treballa cuidant un matrimoni d'avis i que manté el contacte amb Trace.

 Contra una palmera 
 El 15 de maig del 2011, a les quatre de la matinada, el Xavier circulava amb el seu cotxe, amb un amic, per Barcelona. Havien anat de gresca. A ballar i a prendre copes. Anava carregat d'alcohol. Al sortir d'un semàfor se li'n va anar el vehicle i va xocar amb una palmera. El cotxe va quedar destrossat. Ell es va fracturar dues costelles, i l'amic es va lesionar un peu. La policia li va fer la prova d'alcoholèmia i va donar positiu. En el judici es va declarar culpable. «'Vaig bufar' un dia i em va tocar», recorda. D'un any de retirada de carnet i multa de 1.500 euros que se li demanava, la pena li va quedar en nou mesos i 1.200 euros. Però estava a l'atur (l'última feina havia estat de vigilant de seguretat) i no podia pagar. La solució: 28 jornades de treball en benefici de la comunitat.

 L'Administració li va oferir la possibilitat de complir la pena a Trace. Li anava bé perquè era a prop de casa seva i va acceptar. L'octubre del 2012 va començar a col·laborar, i va estar fins a principis de novembre. La primera impressió, reconeix, «va ser molt dura», però a poc a poc s'hi va anar adaptant. Rentar plats, ajudar els educadors, jugar amb els malalts, estar amb ells, donar-los menjar o beguda... «Encara me'n recordo de quan li donava la gelatina a una persona que no pot beure líquid», assegura el Xavier, commogut.«Vaig començar a reflexionar i, estant amb aquestes persones discapacitades, em vaig anar adonant que la vida s'ha de disfrutar i que no necessites grans coses. I veus que hi ha gent que ho està passant malament i no es queixa», relata el Xavier. «Una ensopegada en la meva vida em va servir per obrir els ulls», sosté aquest veí de Sants: «El dia de l'accident, el dany físic me'l vaig fer a mi i al meu company, però des d'aleshores m'he adonat que hauria pogut fer mal a altres persones i m'hauria enfonsat. Va ser un avís». Ajudant a cuidar els malalts va pagar «la factura que tenia pendent amb la societat», però a més això li va obrir el camí a «una segona oportunitat» i ha canviat d'hàbits.

 Lourdes Andreu, l'ànima de Trace, recorda el pas del Xavier. L'entitat facilita la rehabilitació d'afectats per trastorns cranioencefàlics i molts són víctimes d'accident de trànsit. Per això, només accepten condemnats per delictes contra la seguretat viària. «Poden veure la mateixa moneda per les dues cares i tenir una víctima al davant. Un assegut davant de l'altre. L'infractor veu directament les conseqüències que pot provocar la seva actuació i que la seva conducta no va ser correcta».1.200.000 horas de trabajo para evitar la prisión

Hay menos condenas porque ahora pueden eludirse con una multa, pero son más largas
Catalunya bate el récord de cumplimiento de penas en beneficio de la comunidad1.200.000 horas de trabajo para evitar la prisión

 J. G. ALBALAT BARCELONA

Una reforma legal a nivel estatal ha provocado que las penas alternativas a la prisión de trabajos en beneficio de la comunidad (cuidar enfermos, asistencia a ancianos o discapacitados, tareas de información al público o de mantenimiento) sean menos, pero más largas de promedio. Así, pese a que se ha producido una disminución de la cifra de condenas de estas características (del 6% en el 2012 respecto al año anterior), el número de horas realizadas por los infractores se ha disparado. En el 2012, los penados, la mayoría por delitos de tráfico y violencia doméstica, ocuparon 1.202.000 horas en acciones sociales y de interés público, muy por encima de las 940.000 horas del 2011 y de las 700.000 del 2010. No entran en la cárcel, pero no quedan sin castigo.
Xavier Fabregat, en su casa, en el barrio barcelonés de Sants, la semana pasada. RICAR CUGAT
El importante incremento de horas de cumplimiento de estas condenas se debe a una mayor eficacia del sistema en Catalunya, donde cada vez más organismos y entidades colaboran en esta labor, lo que supone más plazas. Y el total de penas baja y el promedio de horas crece por la modificación legal que permite que los condenados por delitos de seguridad vial puedan saldar su deuda con la sociedad eligiendo entre pagar una multa o trabajar en beneficio de la comunidad. Hasta el 2010, la pena incluía tanto una cosa como la otra. Ahora hay la opción de elegir, y los condenados con recursos económicos se inclinan por desembolsar la sanción si no es excesiva.

 LARGA DURACIÓN / De este modo, las penas de este tipo que al final se ejecutan son las que representan más jornadas, por la mayor gravedad del delito. Así, en el 2012 la Administración catalana ejecutó un total de 12.274 penas de trabajos en beneficio de la comunidad, cuando el año anterior la cifra había sido de 15.633. Sin embargo, los expertos han observado que continúa la tendencia ya detectada desde hace dos años de una mayor duración de las penas impuestas: en el 2009 y el 2010, casi el 50% de la medidas alternativas no superaban las 30 jornadas, mientras que en el 2011, más del 75% las rebasaron de largo (hasta 200 jornadas) y en el 2012 este efecto se amplió hasta el punto de que los trabajos en beneficio de la comunidad de menos de 30 jornadas solo representan en la actualidad un 10% del total.

«El sistema es cada vez más eficiente y ofrece una mejor respuesta al cumplimiento de las penas alternativas a la prisión. Entre otros aspectos, por el incremento del número de entidades colaboradoras. En el 2011, en Catalunya trabajaban con nosotros 1.442 organismos, y el año pasado se amplió esa cifra hasta los 1.574», explica Joaquim Clavaguera, director general de ejecución penal en la comunidad de la Conselleria de Justícia.

 MÁS COLABORACIÓN / Como consecuencia de este aumento de entidades colaboradoras, también ha crecido el número de equipamientos disponibles para cumplir las penas (2.815 en el 2011 y 3.213 en el 2012) y, por lo tanto, de plazas (5.868 en el 2011 y 6.337 en el 2012, un 15% más), añade el subdirector, Marc Cerón. Entre estas entidades figuran el Ayuntamiento de Barcelona, Transportes Metropolitanos de Barcelona, la Cruz Roja, la Autoridad Portuaria de Tarragona y el Castell de San Ferran de Figueres, donde los penados ayudan a realizar el mantenimiento. «Hemos podido ampliar el abanico y, por lo tanto, ofrecer más salidas a la demanda de los jueces», asegura Clavaguera. Y, de esta manera, se han podido realizar más horas de servicios a la comunidad.

 Esta situación, además, ha permitido reducir los tiempos de espera para cumplir medidas alternativas a la prisión. Queda atrás el colapso que se produjo hace unos años cuando este tipo de condena se disparó con la tipificación en el Código Penal del delito contra la seguridad en el tráfico, que incluye la alcoholemia. La lista de espera llegó hasta el año, con lo que en algunos casos la pena prescribía y la infracción penal quedaba impune. En la actualidad, el plazo desde que se solicita la medida hasta que se ejecuta ronda los dos o tres meses, un periodo que se considera razonable.

Quaderns FEDACE

Us deixem un link a la web de FEDACE on podreu trobar els següents quaderns explicatius amb molta informació sobre el DCA:

 1. Treball social i DCA
 2. Neuropsicologia i DCA
 3. Terapia ocupacional i DCA
 4. El moviment associatiu del DCA: models de gestió
 5. Logopèdia i DCA
 6. Fisioteràpia i DCA
 7. DCA infantil
 8. Treball amb suport i DCA
 9. Famílies i DCA
 10. Alteracions conductuals i DCA
 11. Sexualitat i DCA
 12. Activitats físico-esportives i DCA
 13. Síndrome de Vigília sense Resposta i de Mínima Consicència
 14. DCA en la família: L'atenció a nens i adolescents.